Första dejten

Första dejten Låt oss ponera att ni har er första, viktiga dejt på lördag. Den som kommer skilja agnarna från vetet och avgöra om du är värd att träffa igen eller om du tycks vara en töntig tråkmåns i mängden. Eller något liknande. Du förstår precis vad jag menar. Bland alla saker du måste fundera över – vad du ska ha på dig för kläder, vilken tidpunkt ni ska träffas, vilka feromoner du ska sända ut etcetera – vad är viktigast att komma ihåg? Att komma på  vad ni ska göra, såklart!  

Gnugga hjärncellerna noga och försök vara kreativ. Allt du behöver är en fantastisk idé, lite spänning, härliga minnen och några gnistor. Men… hur ska det gå till då? Det är lätt. Den generella principen är att dejten ska vara hyfsat intressant, unik och annorlunda.  

Gå på zoo Förutom att det är relativt billigt, finns det alltid massor av naturliga samtalsämnen.  

Ta med kameran Ta med en engångskamera och plåta upp alla bilder. Speciellt om ni tar en promenad i parken eller det är första gången din dejt spelar minigolf. Planera in när ni ska träffas igen för att titta på bilderna. Ge personen du träffade ett litet minne från ert möte (hon eller han kommer tänka på dig varje gång den där lilla souverniren ramlar fram ur garderoben).  

Stranden är fin Om du är typen som gärna vill se hur din dejt ser ut direkt, ta honom till stranden. Det är ett perfekt ställe att njuta av solen, visa upp din nya raffiga baddräkt för att få honom snabbare på fall och få se hur hans bringa ser ut. Det kan också vara ett bra tillfälle för dig att visa vad bra du är på att kasta macka och visa upp dina expertkunskaper i att göra sangria, ifall ni har med er lite picnic. Och även om allt annat går åt skogen, så finns där fortfarande tillräckligt att titta på, för att hålla dig aktiverad. Se bara till att ta med dig solglasögonen, så kommer din dejt inte ens märka det!  

Odla den konstnärliga ådran Om din dejt tycker det är ok att bli lite smutsig om händerna, kan du samla ihop en stor bunt papper, pennor, kritor, målarfärger, fingerfärg, era eller vad du nu har att tillgå. Gå till ett konstmuseum eller en konstutställning. När ni kommer hem så kan ni skapa era egna målningar och skulpturer, inspirerade av vad ni har sett. Sådana dejter för er närmare varandra och gör att ni skrattar mycket. Speciellt efter att ni skapat små fula små saker, som ni båda kallar ”konst”.  

Hyr en båt Den här är bra eftersom det är så avkopplande och härligt. Du kan antingen chartra en båt med både kapten och besättning eller hyra en roddbåt för att åka ut och fiska.  

Shoppa Speciellt användbart inför julhelgen. Roa er därefter med att slå in alla julklappar tillsammans.

Karaoke Ett enda ord – karaoke. 127 miljoner japaner måste ha rätt!  

Hyr en helikopter Att hyra en helikopter, köra ett litet flygplan eller titta på solnedgången från en ballongfärd är alla bra idéer för en dejt. Försäkra dig bara om att din dejt inte är rädd för höjder.  

Länge leve rock & roll Även om första dejten ska fokusera på att lära känna varandra, kan hög musik och skrikande människor vara ett bra alternativ. Låt oss säga att ditt favoritband kommer till stan för en enda spelning, vilket råkar vara samma kväll som ni har er första dejt. Ta med henne till showen och slå flera flugor i en smäll.  

Jag ska gå på Grönan! Även om nöjesparker ofta är för barn, vem säger att inte vuxna kan ha lite barnsligt kul? Det här är toppenbra ställen för dejter, eftersom aktiviteterna kommer få adrenalinnivåerna att rusa i taket. Det finns också oräkneliga tillfällen att hålla om din dejt, i tex spökhuset. Annars kan ni ta en romantisk tur i Pariserhjulet. Passa på att vinna en teddybjörn åt din dejt och hon kommer bli glatt överraskad och imponerad över vad duktig du är.  

Hyr en limousine När du vill berätta för en tjej att hon är speciell och vill imponera med en toppenkväll nere på stan, vilket sätt kan vara bättre än att göra det på ett oväntat sätt? Att skicka blommor är trevligt men att skicka blommorna med en limousine är oförglömligt. Hyr därför en limo och ta med henne på en tur. Kom ihåg att ha soltaket öppet och att sticka ut huvudet vid varje trafikljus, för att försäkra dig om att dina kompisar ser dig.  

Det är toppen Att ta med din dejt till den högsta punkten i stan, kan vara roligt för er båda två. Vissa hotell, restauranger och byggnader har terrasser på taken så att folk kan roa sig – speciellt sent på kvällen.  

La cuisine! Ibland är en enkel dejt hemma med lite gourmetmat från en cateringfirma och parasolldrinkar sättet att göra det på. Eller imponera på din dam genom att hyra in en kock och levande musik! Det kostar lite extra pengar men det är i alla fall en chans att hon stannar kvar!  

Åk på spa Även om det här kräver lite planering, så kan den bästa idén vara att fly det upptagna urbana livet och åka till ett spa utanför staden. Tänk dig massage, basta och hoppa ner i jacuzzin, allt medan ni tittar ut över den vackra omgivningen. Den här dejten är en given succé. Men var medveten om att den kommer bli svår att överträffa.    

Fler förslag:   Gratis konserter – kolla i dagstidningen Dagsturer till små städer i närheten Gå till en ”happy hour” och dela på några drinkar. Gärna ”isbaren” i Stockholm, där drinkarna serveras i glas av is. Ta romantiska promenader på stranden/vid havet/ i skogen Träna tillsammans – testa yoga, klättring och aerobics Spela biljard ihop eller lär din dejt att spela Gå till ett observatorium, en mörk, stjärnklar kväll Gå på en kurs tillsammans. Kanske salsa för nybörjare? Flugfiske? Eller så kan ni satsa på en massagekurs direkt.   Kom ihåg att det primära syftet med den första dejten är att få ytterligare en!

Första dejten, måste det alltid vara en ”dejt”?
Är det alltid middag på restaurang som gäller? Vad ska man göra på första dejten? Linda Göransson, som läser media på John Bauer-gymnasiet i Växjö intervjuade Sofie, Linus och Klara som berättade om sina första dejter.

Sofie, 18 år, Växjö
Berätta lite om din första dejt?
– Jag vet inte om man kan kalla det dejt, vi hade sms:at i några dagar och kände varandras kompisar. Vi bestämde att vi skulle se på film hos mig och han kom hit. Det var kärlek vid första ögonkastet och vi är tillsammans än idag och det är 1½ år sedan nu.
Kände ni varandra innan eller var det en blinddate?
– Vi kände varandras kompisar och jag hade varit tillsammans med hans gamla kompis tidigare. Så vi visste ju vilka vi var men hade aldrig pratat och vi hade bara sett varandra två gånger.
Var det du eller han som bjöd ut till dejten?
– Det var jag som frågade om han ville komma till mig. Det var lite pirrigt men det gick bra.
Vad tycker ni är viktigt på en första dejt?
– Att man har det bekvämt och att man har det mysigt.
 
Linus, 20 år, Växjö                                                                       
Berätta lite om din första dejt?
– Det var med en tjej som är ett år yngre än mig, vi åkte på ett disco som hålls på hennes skola. Vi hade även några andra kompisar med oss men det gjorde inget för vi hade kul ändå. Vi dansade mycket tillsammans.
Kände ni varandra innan eller var det en blinddate?
– Vi hade känt varandra i ett halvår.
Var det du eller hon som bjöd ut till dejten?
Det var jag som frågade om hon ville följa med.
Vad tycker ni är viktigt på en första dejt?
– Jag tycker det är viktigt att man har roligt tillsammans och att man är bekväma med varandra.
 
Klara, 19 år, Växjö
Berätta lite om din första dejt?
– Vi hade egentligen aldrig någon riktig första dejt, han var chaufför åt mig och tre vänner. Mina vänner gick iväg men jag stannade kvar själv. Vi träffade massor av gemensamma kompisar och hann knappt byta några ord med varandra förrän lite senare på natten. Jag frågade honom om vi kunde åka hem till mig så jag kunde hämta min mobil som jag glömt hemma och han svarade ja med ett stort leende. Han följde med mig in och när jag skulle låsa ytterdörren efter mig så sa han att jag var en vacker person. Det var i den sekund jag insåg hur speciell han var, då ingen hade sagt liknande ord till mig tidigare. Vi satte oss i bilen igen och pratade om allt mellan himmel och jord, vi skjutsade en hel drös av hans kompisar innan vi slutligen begav oss hem runt klockan fem på morgonen. Vi höll varandras händer hela vägen hem och sedan sa vi god natt. Ett par dagar senare hade han fått tag i mitt nummer och tog upp kontakten med mig.
Kände ni varandra innan eller var det en blinddate?
– Nej, vi hade träffats ett par gånger tidigare under ett Burträsk Bingo då vi har gemensamma kompisar.
Var det du eller han som bjöd ut till dejten?
– Nästa gång vi träffades var det han som föreslog att vi skulle träffas. Vi såg på film hemma hos honom och umgicks med kompisar.
Vad tycker ni är viktigt på en första dejt?
– Jag tycker det är viktigt att man får känslan av trygghet, samtidigt som det ”klickar” och pirrar i magen, då vet man att det är rätt. Det spelar ingen roll vart man är eller vilka man är med.