Dejtsnack

Grovjobbet är gjort – du har antastat en fullständig främling och förutom att du lyckats få henne/honom att prata med dig, har du också fixat telefonnumret och en dejt! Nu är det endast finalen kvar – då ni ska träffas på tu man hand. Om dina knän börjar skaka okontrollerbart när du tänker på det, är det här sidan för dig. Det finns nämligen en hel du kan göra för att förbereda dig, så att saker och ting går smidigt (och du förhoppningsvis säkrar en dejt till).

Det är klassiskt. Det är din första dejt med (välj ett namn som passar in här) nästa fredag och du försöker göra ditt allra bästa för att förbereda dig och därmed göra ett gott intryck. Att dejta är ungefär som att söka ett nytt jobb. Mycket av det som krävs är ungefär desamma. Du måste vara tålmodig och envis men ändå inte verka desperat. Och, det viktigaste av allt, du måste marknadsföra dig själv under den första dejten.

Kläder är inte det viktigaste – ha på dig något som du känner dig bekväm i. Nya kläder kan alltid hjälpa. Om du inte har råd med det, se i alla fall till att de är rena, hela och strukna. Eller, om det inte är din stil, se till att de passar så att du känner dig bekväm och fortfarande ser presentabel ut.

Hjälp också din dejt att känna sig bekväm. Tänk ut något bra om din dejt och ge henne eller honom en komplimang. Men mena det. Säg inte bara ”Snygga skor, Lisa!” eller ”Fina brallor, Kalle!”. Låt oss gå igenom det igen. Hitta på något bra att säga. Om det är plågsamt svårt att komma på något du uppriktigt tycker om hos personen ifråga, skulle ni inte ha gått ut överhuvudtaget.

Hur som helst. Just nu är det mesta lite smånervöst och läskigt. Inledningsfrasen ”Hej, trevligt att träffas, hur är läget” och komplimangerna är avklarade. Nu är det dags att göra något oförutsägbart, som antingen kan leda fram till ett mysigt förhållande eller sabotera det, innan det ens har börjat. DU MÅSTE PRATA!!! Och plötsligt är det så tyst att du skulle kunna höra en knappnål falla till golvet. Paniken börjar komma smygandes.

Men vad ska ni prata om? Ska du berätta om din tid i häktet, dina framtidsplaner eller dina håriga öron? Vad händer om du inte kommer på något att säga? Om du säger fel sak? Och vad är rätt sak att säga? Har du en endaste aning? Med lite enkla förberedelser kan du undvika ett sådant scenario i framtiden och istället bli en fenomenal konversationsstartare. Allt du behöver göra är helt enkelt att komma upp med en vattentät plan. Så att du verkar charmig samtidigt som du har full kontroll över situationen.

Vad är då en konversationsstartare? Jo, det är en fråga eller påstående som kräver mer än ett ja eller nej till svar. Det är ett enkelt sätt att hålla konversationen flytande och bästa sättet att lära sig mer om varandra. Det är något som tvingar din potentiella diskussionspartner att tänka till, i alla fall lite grand. Konversationen ska vara ungefär som att kasta boll. Du kastar en boll (ställer en fråga), din dejt fångar bollen (svarar) och kastar förhoppningsvis tillbaka bollen (ställer en annan fråga).

Men först är det ett par saker du bör känna till och förstå när det gäller dejter.

Blir du nyfiken? Här kommer det:

De flesta älskar att höra sitt eget namn och prata om sig själva! Extra glada blir de när de har någon som lyssnar, ställer frågor och verkar intresserade av vad de har att säga.

Med det i bakhuvudet, försök fokusera på din dejt och lyssna intresserat och uppmärksamt. Fördelningen bör vara ca 35/65. Försök att lyssna och ställ frågor ungefär 65% av tiden och prata själv under resten av tiden. Strunta i att det inte blir så mycket tid över för dig. Om du sköter dig rätt under den första eller de första dejterna, kommer det att finnas massor av tid senare att tråka ut din Romeo eller Julia med allt ”intressant” du har att babbla om, såsom din samling av navelludd eller enbenta fjärilar från Grekland.